Principalele boli infecţioase întalnite la câine și schema de vaccinare

Principalele boli infecţioase întalnite la câine și schema de vaccinare

 • Principalele  boli infecţioase întalnite  la câine:
 1. Rabia (Turbarea – R) – este o boala infectioasă, de natura virotică întâlnită la toate speciile de animale homeoterme inclusiv la om, caracterizată clinic prin grave tulburări nervoase, urmate de paralizie şi moarte. Pentru această boală nu există tratament, doar măsuri de prevenție prin vaccinare.
 2. Boala Carré/Canin Distemper (D)(Jigodia ) – este o boală infectioasă, de natură virotică, specifică carnivorelor, caracterizată clinic prin sindrom de febră, catar al mucoaselor, tulburări oculare, digestive, pulmonare, cutanate si nervoase. Boala se previne prin vaccinare.
 3. Parvoviroza canină (P)– este o boala infecţioasă de natură virală întâlnită cu precădere la tineretul canin (1 -12 luni) caracterizată clinic prin gastroenterită hemoragică şi în forme mai grave prin miocardită acută. Se previne prin vaccinare.
 4. Hepatita infectioasă canină (H – Hepatita Rubarth) –  este o boală infectioasă întâlnită în principal la câini, dar şi la alte canide, având răspândire mondială, manifestată prin febră usoară, congestia mucoaselor aparente, stare de depresie gravă, icter. Se previne prin vaccinare.
 5. Leptospiroza canină (L) – este o boala infectioasă de natura bacteriană întâlnită la câine si alte specii de animale inclusiv la om, caracterizată clinic prin formă icterică şi uremică. Se previne prin vaccinare.
 6. Parainfluenţa canină (Pi -Traheobronsita virală ) – este o boală infectioasă a câinilor, cu etiologie polimicrobiană ce afectează căile respiratorii posterioare. Se previne prin vaccinare.

 • Schema de vaccinare la câine:

Vaccinurile sunt produse biologice care în urma inoculării în organismul animal determină producerea unei stări de imunitate activă specifică faţă de o anumită boală . Vaccinarea se face la pacientii clinic sanatosi, iar pe intreaga perioada de vaccinare se recomanda ca pacientul sa fie izolat complet, fara a lua contact cu alte animale (pot fi vectori pentru agenti infectiosi – chiar daca ei clinic nu manifesta semne de boala). 
Schema de vaccinare: se face pentru principalele boli infecţioase  prezentate mai sus şi începe la vârsta de 6 săptămâni constând în administrarea a 4 vaccinuri la interval de 2 săptămâni respectiv:

 • 6 săptămâni:   – monovalent  Parvo C /  bivalent Puppy DP,
 • 8 săptămâni:   – polivalent DHP L,
 • 10 săptămâni: – monovalent Parvo C / bivalent Puppy DP,
 • 12 săptămâni: – polivalent + antirabic – DHPPi  LR

 –   imunitatea se intreţine prin vaccinare anuală (Polivalent + Antirabic – DHPPi LR). 

 –   pentru câinii care au peste un an se face un polivalent + antirabic (DHPPi LR) iar după 4 săptămâni se face rapel la polivalent (DHPPi L).admin