Citologie

Piatra Vet vă oferă următoarele servicii de citologie:

  • Puncții aspirative tumori/abcese/colecții;
  • Examen citologic piesă/probă unică;
  • Examene citologice probă multiplă (leziuni multicentrice);
  • Citologie vaginală pentru determinare perioadă estrală.

Importanta examenului citologic în medicina veterinara.

Citologia este o metodă minim invazivă, care a devenit un instrument de diagnostic în medicina veterinară avand o extindere continua. Aceasta are la baza interpretarea caracteristicilor morfologice celulare și aici ne  referim la forma, dimensiune, asezare, aspectul nucleului (cromatina nucleara, nucleoli), citoplasma, prezenta/absenta mitozelor atipice, microorganisme, etc.

Avantajele examenului citologic sunt reprezentate de rapiditate și facilitate, fiind o tehnică ușor de realizat și poate fi folosită atat patologi cat si de catre medicii veterinari clinicieni (cabinete, clinici, spitale). Pentru efectuarea acesteia nu este obligatorie anestezierea pacientului și nici nu necesită dotări speciale.

Majoritatea proprietarilor de animale de companie acceptă rapid această tehnică, deoarece este minim  invazivă și ieftină, iar rezultatele care pot fi obținute pot fi exacte de 90 până la 95%, atât timp cât aveți un istoric medical detaliat.

Totuși, în multe situatii examenul citologic are nevoie de confirmare prin examen histopatologic și poate fi neconcludent atunci cand nu exista suficienta celularitate pe frotiurile examinate.

În final, citologia se dovedeste a fi utilă pentru medicul veterinar clinician oferind informaţii esenţiale despre natura/tipul leziunilor examinate (inflamatie, proces infecţios sau neoplazic, etc.), contribuind astfel la terapia ulterioară corespunzătoare.