HEMOLEUCOGRAMA
Cu ajutorul hemoleucogramei, medicul veterinar obține informații despre starea de sănatate a unui pacient, putând detecta la un simplu control chiar și unele afecțiuni cronice sau debutul unor boli. Această analiză de laborator permite diagnosticarea: anemiei, infecției acute sau cronice, tulburări de coagulare ale sângelui, etc. Se impune efectuarea hemoleucogramei neapărat la pacienții care prezintă febră, diaree, vomă slăbire progresivă, abatere, mucoase palide, hemoragii interne sau externe.
RBC (numarul total de eritrocite)
WBC (numar total de leucocite): masoara numarul de celule albe ale organismului. Cresterea sau scaderea acestui număr indică anumite boli sau infecții.
HCT (hematocrit): măsoară procentul de celule rosii sangvine pentru a detecta anemia sau deshidratarea.
Hb si MCHC (hemoglobina si concentratia medie de hemoglobina eritrocitara): hemoglobina este formatiunea purtatoare de oxigen din celulele rosii.
NEU, LYM, MONO, EOS, BASO (neutrofile, limfocite, monocite, eozinofile, bazofile): leucocite implicate în apărarea organsimului contra infecților.
PLT (plachete sangvine sau trombocite): sunt celule implicate în cascada coagulării.
RETIC (reticulocite): sunt celule rosii imature; in caz de anemie cresterea numarului acestora indica regenerarea.
MORFOLOGIA CELULARĂ SANGUINĂ
Morfologia celulară sanguină este metodă rapidă și facilă, fiind ușor de realizat și de aceea este utilizată frecvent în practica curentă (cabinete, clinici, spitale veterinare și laboratoare). Aceasta metodă are la bază interpretarea caracteristicilor morfologice ale celulelor din sange (hematii, leucocite) , precum și prezența sau absența elementelor patologice.
Prin morfologie se pot diagnostica următoarele condiții patologice: