Sterilizarea este o operație chirurgicală sub anestezie generală al cărei scop este prevenirea reproducerii.
Cel mai bun moment pentru sterilizarea chirurgicală a unei cățele este cu aproximativ o lună înainte de începerea căldurilor, când uterul este în repaus. Ușurința și siguranța intervenției sunt mai mari în perioada de repaus ovarian, în special din caza riscurilor mai mari de sângerare în afara acestei perioade. Adică, în practică, înainte de pubertate sau între două cicluri. Preferăm să efectuăm intervenția cu aproximativ o lună înainte de începerea datei presupuse de călduri, dar, în practică, această dată poate fi adaptată de comun acord cu proprietarul și nevoile acestuia. Sterilizarea la femelă se recomandă a fi facută în primul an de viață, înainte de primul ciclu de călduri. Medicul veterinar poate alege să îndepărteze doar ovarele( ovariectomie) sau întregul tract genital (ovario-histerectomie).
Există două metode de sterilizare chirurgicală a unei cățele:
Ovariectomia constă în îndepărtarea ovarelor.
Ovario-histerectomia care constă în indepărtarea întregului aparat reproducător.
Înainte de operația de sterilizare, împreună cu medicul veterinar, se vor evalua riscurile la care este expus animalul în funcție de starea de sănătate a acestuia. Ovario-histerectomia poate fi realizată la orice vârstă, iar in cabinetul nostru este operatia standard de sterilizare la femele.
În cazul ovario-histerectomiei, se intervine la nivel abdominal, îndepărtându-se atât ovarele cât și corpul uterin.
Etapele sterilizării
- Înainte de operația de sterilizare: animalul dumneavoastră poate să bea apă și poate mânca până cu o zi înainte de oprația de sterilizare și trebuie apoi să nu mai mănânce până a doua zi din cauza anesteziei generale pe care o va suferi în cadrul intervenției chirurgicale. Îi puteți da ultima masă din seara dinainte de operație până în ora 20:00.
- Ziua intervenției chirurgicale: animalul nu trebuie să primească apă sau mâncare în dimineața intervenției. După sosirea la cabinetul medical veterinar acesta este pregătit pentru intervenție și apoi este indusă anestezia. Intervenția durează aproximativ o oră. La sfârșitul intervenției, animalul este ținut sub supraveghere de către medicul veterinar și îi este administrat tratamentul postoperator. Animalul este returnat proprietarului În momentul în care este refăcut complet după anestezie.
- După intervenția chirurgicală: proprietarul trebuie să împiedice animalul să se lingă în locul unde a fost făcută incizia. Pentru a face acest lucru, unii medici veterinari protejează incizia cu ajutorul unui bandaj sau cu ajutorul unui colier Elisabethan ( guler). Postoperator animalul revine complet la comportamentul normal în aproximativ 24-48 ore. În primele zile după intervenție este recomandat ca acesta să nu facă prea mult efort deoarece atâta timp cât cicatrizarea nu este finalizată există anumite riscuri. Supravegherea este esențială în primele 5-7 zile postoperator. Medicul veterinar va prescrie un tratament cu antibiotic postoperator. Firele de sutură se scot după 10-14 zile în funție de gradul de cicatrizare al inciziei. Dacă sunt folosite fire resorbabile acestea pot fi lăsate până la absorția spontană care are loc în aproximativ 3 săptămâni- o lună.
Beneficiile sterilizării la câini
- Scade apariția bolilor tumorale: tumori mamare, uterine, ovariene. Tumorile mamare apar datorită impregnării hormonale, acesta fiind motivul pentru care este recomandată sterilizarea timpurie ( la aproximativ 6 luni, chiar înainte de primul ciclu de călduri).
- Longevitatea crescută.
- Dispare posibilitatea apariției lactației false și comportamentul asociat acesteia.
- Dispare posibilitatea apariției infecțiilor uterine (piometru).
- Diabetul zaharat: eliminarea ovarelor este, în general, esesnțială pentru controlul diabetului zaharat atunci când este declarat. Deoarece variațiile ciclului hormonal care au impact asupra glicemiei împiedică echilibrarea diabetului în timpul tratamentului cu insulină. Într-adevăr, hormonii ovarieni au un efect antagonic asupra insulinei.
- Se îndepărtează inconveniențele perioadelor de călduri.
- Beneficii comportamentale: se evită tulburările de dispoziție asociate ciclului sexual, dispare comportamentul agresiv teritorial sau ierarhic al câinelui.
Dezavantaje ale sterilizării la câini
- Incontinența urinară: după sterilizare apare riscul de a dezvolta incontinență urinară. Riscul este crescut în cazul în care animalul este sterilizat înainte de vârsta de 3 luni. Poate apărea cistita asociată incontinenței urinare.
- Patologia osteoarticulară ( mai frecventă la rasele mari): sterilizarea pre-pubertală încetinește închiderea plăcii de creștere și slăbește oasele lungi, în special la rasele mari.
- Sterilizarea cățelelor cu vârsta mai mică de 11 luni poate crește riscul de agresiune. La cățelele mai în vârstă, sterilizarea nu potențează comportamentul agresiv, atunci când nu arată acest comportament înainte de intervenție. În realitate, este un fenomen complex legat de un echilibru hormonal, care poate fi perturbat din diferite motive ( supraponderale, vârstă, starea ovarelor: prezența chisturilor? natura secreției lor hormonale?).
- Creșterea în greutate: riscul de supraponderalitate la un câine sterilizat se înmulțește cu 4. Aceasta este cu siguranță problema majoră legată de sterilizare. Sterilizarea induce creșterea în greutate variabilă de la un individ și de la o rasă la alta. În medie, poate crește cu mai mult de 20%.
În paralel cu sterilizarea câinelui există, de asemenea, o scădere a exercițiului fizic și o creștere a apetitului!
Boli asociate cu excesul de greutate:
- Obezitatea este favorabilă apariției anumitor boli, în special a diabetului zaharat.
- Riscul de apariție a pietrelor urinare este, de asemenea, crescut deoarece animalul supraponderal se mișcă mai puțin, deci va bea mai puțină apă și, în final, va urina mai puțin.
Prevenirea creșterii în greutate constă în stabilirea unei diete alimentare echilibrate și potrivite pentru necesitățile câinelui dumneavoastră. Adaptarea rației alimentare nu este suficientă, este obligatorie și menținerea exercițiului fizic regulat.