Microcipuri și Pașapoarte UE

Ce este microcipul?

Microcipul (se mai numeste transponder) este un dispozitiv electronic incapsulat intr-o sticla biocompatibila, tratat antimigratie, rezistent la apa, la vibratii si la soc. Are dimensiuni comparabile cu cele ale unui bob de orez si este livrat intr-o seringa de unica folosinta, impachetata intr-un mediu steril, gata pentru a fi utilizata. Contine un cod unic ce poate fi citit numai cu ajutorul unui cititor (scanner) special proiectat pentru activarea microcipului. Este insotit de un numar de cinci sau sase etichete autoadezive, toate avand inscris codul unic al microcipului.

Procedura de microcipare

Implantarea microcipului se face de catre un medic veterinar autorizat. Nu este dureroasa si nu necesita anestezie. Procedura de implantare este comparabila cu o injectie obisnuita, cu respectarea normelor de igiena si intr-un mod perfect steril.

Procedura indicata pentru a fi urmata in cazul implantarii unui microcip:

 • se scaneaza animalul pentru a fi siguri ca acesta nu are deja un microcip implantat,
 • se scaneaza microcipul aflat in pachetul steril, inainte de implantare, pentru a fi siguri ca acesta functioneaza normal si pentru a verifica codul unic de identificare, care trebuie sa fie identic cu cel ce se gaseste pe etichetele care insotesc fiecare microcip,
 • dupa implantare, se scaneaza din nou animalul pentru a ne asigura ca microcipul a fost corect implantat si ca functioneaza, dupa care se poate trece la completarea formelor de inregistrare.

Despre RECS

Pentru ca identificarea sa fie practic functionala, este necesara identificarea cainelui in programul RECS (Registru Evidentei Cainilor cu Stapan), unde vor fi scrise datele despre caine si proprietar (datele de identificare ale animalului, evenimentele aparute, informatii veterinare si datele de identificare ale proprietarului, pastrate in forma electronica).

Termene de identificare si inregistrare comform Ordinului 1/7 ianuarie 2014:

Art. 4:

Cainii se identifica si se inregistreaza cu respectarea urmatoarelor termene:

 1. a) cainii nou-nascuti, cu proprietar – in termen de maximum 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;
 2. b) cainii adulti, cu proprietar – pana la data de 1 ianuarie 2015 si in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora si cel mai tarziu inaintea vaccinarii contra rabiei;
 3. c) cainii proveniti din adaposturile publice – in momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul;

Cainii neidentificati si neinregistrati aflati in spatiile publice sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform prevederilor legislatiei specifice in vigoare.

(3) Cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a prezentelor norme cu un microcip cu cod unic de identificare corespunzator standardelor ISO 11784 sau 11785 vor fi inregistrati in baza de date si se vor emite carnete de sanatate noi, conform prezentelor norme.

4) Cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a prezentelor norme cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785 vor fi identificati, inregistrati si se vor emite noi carnete de sanatate conform prezentelor norme

Art. 5 – Conditii:

(1) In vederea realizarii obiectivelor prevazute la art. 3, CMV se asigura ca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 1. ) cainii cu stapan sunt identificati si inregistrati in RECS;
 2. b) datele privind vaccinarea contra rabiei, deparazitarea si sterilizarea sunt inregistrate si actualizate;
 3. c) pentru fiecare caine identificat si inregistrat se elibereaza un carnet de sanatate cu serie si numar unic;
 4. d) in cazul pierderii, deteriorarii se elibereaza un carnet de sanatate cu serie si numar unic, asigurand trasabilitatea cu originalul;
 5. e) pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei se elibereaza, la solicitarea proprietarului, suplimentar fata de prevederile lit. c), un pasaport.

(2) CMV va permite accesul tuturor proprietarilor de caini la RECS, in vederea verificarii datelor si documentelor de identificare, pentru animalele detinute de catre acestia.

Art. 7 – Obligatiile proprietarilor:

(1) Proprietarii cainilor au obligatia sa identifice si sa inregistreze animalele in RECS in termen de 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora.

(2) Proprietarii de caini cu varsta mai mare de 90 de zile la data intrarii in vigoare a prezentelor norme au obligatia de a identifica si inregistra animalele in RECS pana la 1 ianuarie 2015 sau inainte de vanzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea in spatii publice a acestora.

(3) In vederea inregistrarii cainilor, proprietarii au obligatia de a solicita identificatorului si operatorului RECS identificarea electronica cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea actiunilor sanitar-veterinare obligatorii conform prevederilor legale, inregistrarea in RECS, eliberarea carnetului de sanatate si a pasaportului, dupa caz.

(4) Pentru indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (3), proprietarii cainilor au obligatia sa prezinte medicilor veterinari documentele si informatiile de identificare necesare.

(5) In cazul deplasarii cainilor in spatiile publice pe teritoriul Romaniei, proprietarii acestora au obligatia de a detine asupra lor carnetul de sanatate al animalelor, care atesta efectuarea actiunilor sanitar-veterinare, precum si identificarea si inregistrea in RECS.

(6) In cazul deplasarilor in strainatate, suplimentar fata de elementele descrise la alin. (5), proprietarii sunt obligati sa detina asupra lor si pasaportul animalului.

(7) Proprietarii de caini au obligatia de a notifica medicului veterinar de libera practica utilizator al RECS, in termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moartea.

(8) In cazul mortii animalului, proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari de libera practica, organizati in conditiile legi, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenta si consemnarea mortii in carnetul de sanatate.

(9) In cazul vanzarii sau donarii cainelui, atat vechiul, cat si noul detinator al cainelui au obligatia sa solicite utilizatorilor RECS sa inregistreze in acest registru schimbarea datelor proprietarului si noua adresa.

(10) Proprietarii cainilor au obligatia sa achite contravaloarea costurilor legate de identificarea si inregistrarea in RECS, a serviciilor prestate de catre unitatile medicale veterinare de asistenta sau de clinicile veterinare universitare.

(11) La gasirea unui caine pierdut, persoanele care l-au gasit au obligatia de a anunta, dupa caz si/sau proximitate, cea mai apropiata sectie de politie sau serviciul specializat pentru gestionarea cainilor fara stapan infiintat la nivelul unitatii administrativ-teritoriale pe a carei raza teritoriala a fost gasit cainele, in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.